(výňatky)
137/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 17. března 2004
o
hygienických požadavcích na stravovací služby
a o zásadách osobní a provozní
hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
[...]
ČÁST 3
ZÁSADY PROVOZNÍ A OSOBNÍ HYGIENY
PŘI
ČINNOSTECH EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH
§ 49
[Zásady provozní hygieny]
1) Pro výkon činností epidemiologicky závažných při provozování
stravovacích služeb, výrobě potravin a uvádění potravin do oběhu se stanoví tyto
zásady provozní hygieny:
- udržování náčiní, nádobí, pracovních ploch, zařízení a ostatního vybavení,
přepravních obalů a rozvozních prostředků v čistotě a v takovém stavu, aby
nedocházelo k ohrožování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a produktů,
- provádění průběžného úklidu všech pracovišť a prostor za použití mycích,
popřípadě dezinfekčních prostředků podle povahy technologického procesu a
zpracovávaných potravin a návodu výrobce; musí být souběžně zajištěna ochrana
potravin a produktů proti kontaminaci z čisticích a dezinfekčních prostředků,
- udržování hygienických a sanitárních zařízení, zejména záchodů v čistotě a
provozu schopném stavu včetně jejich vybavení,
- označení či barevné odlišení pomůcek a prostředků určených k hrubému
úklidu a jejich ukládání odděleně od pomůcek na čištění pracovních ploch a
zařízení přicházejících do přímého styku s potravinami a pokrmy,
- provádění průběžného odstraňování organického a anorganického odpadu,
včetně jeho včasného a průběžného odstraňování ze skladových a výrobních
prostor,
- nepřechovávání potravin, produktů a předmětů nesouvisejících s výkonem
pracovní činnosti v provozovně včetně jiného zařízení stravovacích služeb,
- preventivní zamezení výskytu hmyzu a hlodavců a včasné průběžné provádění
běžné ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace,
- nepřipouštění vstupu nepovolaných osob a zvířat do zázemí provozovny a do
výrobny. Vstupovat do konzumační části provozovny může vodicí pes
doprovázející nevidomou osobu a pes speciálně vycvičený pro doprovod osoby s
těžkým zdravotním postižením. Vstup ostatních zvířat do konzumační místnosti
provozovny, která poskytuje služby v rámci hostinské živnosti, je možný jen se
souhlasem provozovatele,
- odkládání osobních věcí, občanského oděvu a obuvi pouze v šatně nebo ve
vyčleněném prostoru,
- používání mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků pro úklid, které
jsou určeny pro potravinářství,
- skladování potravin a produktů neurčených pro stravovací službu jen v
samostatném a označeném chladicím nebo mrazicím zařízení, které je umístěno
mimo provoz výroby, přípravy a oběhu potravin nebo produktů (například v
kanceláři, denní místnosti nebo šatně),
- nekouření v místnostech, kde se skladují, vyrábějí, připravují a vydávají
potraviny a produkty a myje nádobí,
- udržování provozovny poskytující stravovací služby, jiné zařízení
stravovacích služeb a výrobnu potravin v čistotě a řádném stavu tak, aby
nebyly potraviny a produkty negativně ovlivňovány a nebyla ohrožena jejich
zdravotní nezávadnost,
- skladování čistících prostředků a přípravků pro provádění běžné ochranné
dezinfekce, dezinsekce a deratizace odděleně v originálních obalech s
příslušným značením. Nepoužívání nádob a obalů určených pro potraviny k
úschově čisticích a dezinfekčních přípravků a případné náhradní obaly nutno
řádně označit a
- průběžné doplňování a dodržování znalostí nutných k ochraně veřejného
zdraví při výkonu činnosti epidemiologicky závažné podle prováděcího
předpisu.15)
(2) Pro stravovací služby se stanoví tyto další zásady provozní
hygieny:
- zajištění odděleného prostoru pro mytí stolního nádobí, provozního nádobí,
přepravních obalů a přepravních rozvozních prostředků v provozovně tak, aby
byla vyloučena možnost křížové kontaminace, a
- dezinfikování nádobí, náčiní a přepravních obalů před mytím na infekčních
odděleních zdravotnických zařízení a v dalších zařízeních, vyžaduje-li to
charakter jejich provozu.
(3) Pro výrobu potravin a uvádění potravin do oběhu se stanoví
tyto další zásady provozní hygieny:
- zajištění při výrobě potravin oddělené mytí provozního nádobí, vozíků,
přepravek a dalších zařízení od přepravních obalů a vratných obalů, cisteren,
sudů a kontejnerů a
- zajištění prostoru pro mytí a případnou dezinfekci přepravních prostor
rozvozních prostředků.
§ 50
[Zásady osobní hygieny]
Pro výkon činností epidemiologicky závažných při provozování
stravovacích služeb, výrobě potravin a uvádění potravin do oběhu se stanoví tyto
zásady osobní hygieny:
- pečování o tělesnou čistotu a před započetím vlastní práce, při přechodu z
nečisté práce na čistou (například úklid, hrubá příprava), po použití záchodu,
po manipulaci s odpady a při každém znečištění si umýt ruce v teplé vodě s
použitím vhodného mycího, popřípadě dezinfekčního prostředku,
- nošení čistých osobních ochranných prostředků odpovídajících charakteru
činnosti, zejména pracovní oděv, pracovní obuv a pokrývku hlavy při výrobě
potravin a pokrmů. Udržování pracovního oděvu v čistotě a jeho vyměňování
podle potřeby v průběhu směny. Při pracovní činnosti vyžadující vysoký stupeň
čistoty nebo při vyšším riziku kontaminace používání jednorázových ochranných
rukavic a ústní roušky,
- neopouštění provozovny v průběhu pracovní doby v pracovním oděvu a v
pracovní obuvi,
- vyloučení jakéhokoliv nehygienického chování (například kouření, úpravy
vlasů a nehtů),
- zajištění péče o ruce, nehty na rukou ostříhané na krátko, čisté, bez
lakování, na rukou nenosit ozdobné předměty a
- ukládání použitého pracovního oděvu, jakož i občanského oděvu na místo k
tomu vyčleněné; ukládání pracovního oděvu a občanského oděvu
odděleně.
>